Açık Alan Korkusu – Agorafobi
Evde yalnız kalamıyor, dışarı yalnız çıkamıyor, yanınızda birilerine ihtiyaç mı duyuyorsunuz?
Asansöre binemiyor, uçak, otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanamıyor musunuz?
Kalabalık ortamlarda bulunmak istemiyor hatta evden dışarı çıkmakta zorlanıyor musunuz?
Sinema, tiyatro, tünel gibi kapalı alanlara giremiyor musunuz?
Yolda trafikte kalmak sizi kaygılandırıyor veya gergin hissettiriyor mu?
Şehirler arası veya uzak yollara çıkmaktan hoşlanmıyor bu durumlardan mümkün olduğunca kaçınıyor musunuz?
Buraların doktora uzak yerler olduğunu veya yardım alamayacağınızı düşünüyor olabilir misiniz?
Veya konfor alanınızdan uzaklaştığınızda kötü bir şey olacakmış gibi hissediyor olabilir misiniz?
Agorafobi yunanca kökenli, açık alan korkusu, açık alan fobisi veya meydan korkusu anlamına gelen bir kelimedir. Anksiyete bozuklukları sınıfından, psikolojik bir hastalıktır.
Agorafobi yaşayan kişi, “kaçmanın güç olabileceğini ya da panik benzeri ya da yetersizleştiren ya da utanç veren diğer belirtilerin olması durumunda yardım alamayabileceğini düşündüğü için bu tür durumlardan kaçınır.” (DSM-5).
Yanında sürekli birisinin ona eşlik etmesine gereksinim duyar. İşlevsellikte belirgin düşüş söz konusudur: İş, aile, okul, sosyal yaşamını olumsuz etkiler. Kaygı, korku ve kaçınma sürekli bir durumdur. Agorafobi yaşayan kişi, ona kaygı, korku, endişe, stres veren durumlardan korunma davranışı olarak kendince kaçma ve kaçınma davranışı gösterir. Yani mümkün olduğunca konfor alanından çıkmaz. Bazen konfor alanının dışına çıkmamak için bir kaçınma davranışı olan çeşitli bahaneleri gerçeğe de dönüşebilir. Örneğin gerçek bir mide problemi çıkabilir.
Tanı konması için en az 6 ay bu belirtiler görülmelidir.
Agorafobi, çoğu zaman panik atakla birlikte seyreder. Bu durumda; kalp krizi hissi/korkusu, nefes alamama hissi, boğuluyormuş hissi, ölüm korkusu, mide bulantıları, terlemeler, kontrolü kaybetme korkusu, bayılacakmış gibi olma, kapalı bir alana sıkışmış hissi, bulunduğu ortamdan kaçamayacakmış veya yardım göremeyecekmiş hissi, belirtiler arasına girerler. Buna Agorafobili Panik Bozukluk denir. Panik bozuklukla birlikte görülmesinin yanı sıra; Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Obsesif-Kompülsif Bozukluk, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Sosyal Fobi ile birlikte de görülebilir. Detaylı uzman değerlendirmesi oldukça önemlidir. Terapi süreci Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ile gayet mümkündür.
Siz de kendinizde veya bir yakınınızda agorafobi, diğer adıyla açık alan korkusu olduğunu düşünüyorsanız; veya uzun zamandır panik atak ile ilgili terapi alıyorsanız ve şikayetleriniz hala devam ediyor ise; Bahçeşehir – Esenkent bölgesinde bulunan Psikoloji merkezimizden ücretsiz ön görüşme için bize ulaşabilirsiniz.
Uzm.Kln.Psk.Gizem Bozalp Akgün
Related Posts
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
“DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) gelişimsel olarak uygunsuz...
Neden Psikoterapi?
Psikoterapi, her insanın ihtiyacıdır. Bireye sıkıntı ve stres veren yaşam...
Panik Atak Nedir, Nasıl Geçer?
Panik atağını ağır otonomik bunaltı olarak tanımlayabiliriz. Ruhsal olan ve...
Ekonomik Sıkıntılar Depresyona Yol Açar mı?
Hipokrat’ın (İ.Ö 5. yy) ilk kez melankoli adıyla tanımladığı depresyon, çok...