Sosyal Anksiyete Nedir?
Sosyal anksiyete (Sosyal Fobi), sosyal ortamda kabul görememe üzerine yoğunlaşır. Örneğin, kişinin “İnsanlar beni sevdiğini göstermiyorlarsa, sevmiyorlar demektir” ya da “Kaygılı bir insan olduğumu fark ederlerse beni dışlarlar” gibi işlevselliği bozan varsayımları vardır. İşlevselliği bozan bu varsayımlardan dolayı normal sosyal etkileşimler, olumsuz olarak algılanır. Örneğin, “Arkadaşımla sohbet ederken etrafına bakınıyor, kesin benden sıkıldı” gibi olumsuz otomatik düşünceler oluşur. Bu olumsuz otomatik düşüncelere bağlı olarak bir takım somatik belirtiler ortaya çıkar. Adrenaline bağlı olarak, yüz kızarması, titreme, çarpıntı, konsantrasyonda bozulma gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerin olumsuz yorumlanmasıyla birlikte kaygı daha da artar.
Sıklıkla sosyal fobi yaşayan kişiler dikkat çekmemeye çalışır, göz kontağı kurmaz, alçak sesle konuşur, konuşurken sürekli sözlerini gözden geçirirler. Çünkü en büyük korkuları başkalarının önünde küçük düşmektir.
Kişinin dikkati içe dönüktür. İç gözlem sonucu kendisiyle ilgili edindiği izlenimleri çevrenin izlenimi gibi algılar. Endişe duydukları bir ortama girmeden önce neler olabileceğini ayrıntılı düşünürler. Kötü bir performans ve reddedilme beklentisi vardır. Felaket senaryosu yazarlar ve kendi kendilerinin kaygısını arttırırlar. Bir diyalog, bir olay, bir konuşma bittikten sonra o anları sürekli düşünürler. Sosyal fobiyi diğer kaygı bozukluklarından ayıran en önemli özelliği ise kişinin başkalarının kendisi hakkında ne düşüneceği üzerinde fazla durmasıdır.
Uzm.Kln.Psk.Gizem Bozalp Akgün
Related Posts
Neden Psikoterapi?
14 Ekim 2019
Psikoterapi, her insanın ihtiyacıdır. Bireye sıkıntı ve stres veren yaşam...
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
14 Ekim 2019
“DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) gelişimsel olarak uygunsuz...
Anoreksiya Nervoza
14 Ekim 2019
Anoreksiya nevroza, duygusal nedenli yeme bozukluğu türüdür. Anoreksiya nevroza...
Açık Alan Korkusu – Agorafobi
14 Ekim 2019
Evde yalnız kalamıyor, dışarı yalnız çıkamıyor, yanınızda birilerine ihtiyaç mı...