
Neden Psikoterapi?
Psikoterapi, her insanın ihtiyacıdır. Bireye sıkıntı ve stres veren yaşam olaylarında, çözümsüz kalan çabalamanın ardından, birey umutsuzluğa sürüklenebilir. Yaşanan ruhsal sıkıntılar git gide artabilir. Profesyonel destek almak bazen izlenmesi gereken en kolay yoldur.
Her ne kadar semptomlar aynı veya benzer olsa da, her danışanın yaşantısı farklıdır. Örneğin uykusuzluk ya da uykuya dalmada güçlük birer semptomdur. Ancak bireyi bu semptoma götüren öyküsü tamamen bireye özgüdür. Dolayısıyla psikoterapi, her danışana aynı reçeteyi sunmak yerine, kullandığı psikoterapi ekolünü bireye özgü hale getirir.Sorunun kaynağına inilir, tekrarlama riski çok yüksek olan ruhsal problemlerin kökten çözülmesi mümkündür.
Psikoterapi, baş etme becerilerini de beraberinde öğretir, tekrarladığında danışan ne yapacağını bilir. Psikoterapist bir nevi psikoterapiyi sonlandırmadan, seanslarda danışanla birlikte hazırladıkları bireye özel soyut bir ilkyardım çantasını da verir.
Psikoterapide, ruhsal sağlığını tehdit eden semptomlar giderilir; öfke, korku, kaygı, yas, kayıp, acı gibi olumsuz duygular artık baş edilebilir ve üstesinden gelinebilir bir hal alır.
Özellikle reaktif depresyonda, yani bir yaşam olayının ardından yaşanan depresyonda, danışanların ciddi bir konuşma veya gözden geçirme ihtiyacı vardır.
Kişi, farkındalık kazanır. İletişim ve ilişki kurma yeteneği gelişir.
Birey, zorluklar karşısında güçlenir. Geçmişten gelen acılar, travmatik yaşam olayları, yas süreçleri ve olumsuz hatıraların üstesinden gelinir.
Psikoterapinin son aşamalarının da tamamlanmasıyla birlikte özgüven artar ve problem çözme yetenekleri gelişir.
Uzm.Kln.Psk.Gizem Bozalp Akgün
Related Posts
Anoreksiya Nervoza
14 Ekim 2019
Anoreksiya nevroza, duygusal nedenli yeme bozukluğu türüdür. Anoreksiya nevroza...
Açık Alan Korkusu – Agorafobi
14 Ekim 2019
Evde yalnız kalamıyor, dışarı yalnız çıkamıyor, yanınızda birilerine ihtiyaç mı...
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
14 Ekim 2019
“DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) gelişimsel olarak uygunsuz...
Sosyal Anksiyete Nedir?
14 Ekim 2019
Sosyal anksiyete (Sosyal Fobi), sosyal ortamda kabul görememe üzerine...